perjantai 7. lokakuuta 2011

Kusetuksen pitkä oppimäärä

Ei saisi iloita toisen vahingolle, mutta perinteisen oululaisen änkyräseura AC Oulun meno saa vuosi vuodelta vain huvittavampia piirteitä. Jälleen on tehty tappiota mielinmäärin, ihmetelty tapahtunutta ja lopulta potkaistu toimitusjohtaja pihalle. Ei muuta kuin taas sama ralli ja uutta yrittäjää sisään nostamaan velkaleiriä suon silmästä ulos. Johan tälle touhulle nauraa jo Sirkus Finlandian pelletkin!

Tilannehan Oulussa on se, että emäseura AC Oulu ry, jonka puitteissa seura operoi vuoteen 2009 asti, teki armottomat tappiot ja velkaa kertyi muutamassa kaudessa noin 800 000 euroa. Nyt AC Oulu ry vuokraa sarjapaikkaansa 2009 perustetulle AC Oulu Oy:lle, jonka maksamien vuokramaksujen turvin Ry:n velka ohenee hitaasti, koska se on yhdistyksen ainoa tulonlähde.

Vuonna 2009 puhtaalta pöydältä silmänkääntötempulla uuden alun saanut katastrofiseura on nyt operoinut kolme vuotta AC Oulu Oy:n nimissä, mutta sekin on toimintansa aikana ehtinyt jo tehdä miljoonaluokan tappiot. Kokonaiskuva näyttää siis hyvin synkältä.

Parasta olisi, että joku uskaltaisi tehdä sen kipeimmän päätöksen: sammuttaisi hengityskoneen ja ajaisi seuran konkurssiin. Tätä ei kuitenkaan tehdä niin kauan kuin johdossa on Arto Ojan kaltaisia sisukkaita miehiä, joiden takana hurraa pieni mutta pippurinen konkurssiseuraan ihastunut sinitähti-kannattajien legioona. "Pallo peliin ja lissää velekaa", huutavat nuo hönttämäen pölvästit kurkku suorana.

Historian penkominen on usein hyvin mielenkiintoista ja AC Oulunkin tapauksessa näin on. Hymy nousee suupielille, kun lueskelee lähihistoriasta AC Oulun sivujen mahtipontista uutisointia ja toisaalta taas kannattajien optimistista ajatustenvirtaa. Tässä muutamia herkkupaloja näytteeksi.

12.1.2009:
AC Oulu Oy aloittaa toimintansa - Harri Kynnös toimitusjohtajaksi

Oulun Edustusjalkapallo AC Oulu ry on siirtänyt jalkapallon kilpailutoimintansa AC Oulu Oy:lle, joka aloittaa näin toimintansa. Viiden vuoden mittainen sopimus allekirjoitettiin maanantaina 5. tammikuuta 2009.

AC Oulu Oy:n toimitusjohtaja on Harri Kynnös, joka on toiminut 25 vuoden ajan Vakuutusyhtiö Tapiolan palveluksessa myynnin johtotehtävissä. Viimeiset kaksi vuotta 57-vuotias Kynnös on työskennellyt ISS-Palvelut Oy:n palvelujohtajana.

- Lähtökohdat tähän haasteeseen ovat hyvät. Oulun seudun jalkapalloseurat ovat sitoutuneet AC Oulun taakse ja meidän tavoitteemme on rakentaa kaupunkiin taloudellisesti vakaa sekä menestyvä jalkapalloseura, joka pelaa Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Meillä on neljän vuoden tähtäin, jonka aikana tavoitteena on vakiinnuttaa AC Oulun asema Veikkausliigassa, Kynnös toteaa.


Nimimerkki Mjatti hehkuttaa Futisforum2:lla:
"Saamieni tietojen perusteella tämä on ERITTÄIN hieno päivä AC Oululle ja oululaiselle jalkapallolle"

Nimimerkki Juhanajäähynkalastaja peesaa Mjattia:
"Saamieni tietojen perusteella skootteri suattaapi vaihtua tojotaan"

Nimimerkki Brindellonekin sen tietää:
"Kylläpä näyttää hyvältä"


12.1.2009:
AC Oulu Oy:n hallitus täynnä liike-elämän osaajia

AC Oulun taakse perustetun osakeyhtiön hallituksen nimilista on kokonaisuudessaan todella vakuuttavaa luettavaa. Seuran uusi hallitus omaa vähintäänkin kiitettävästi liike-elämän tuntemusta sekä suhteita yhteistyökumppaneihin.

Uudessa toimintamallissa AC Oulun urheilullinen menestys siirtyy entistä enemmän päävalmentaja Juha Malisen sekä urheilutoimenjohtaja Mika Nurmelan harteille. Hallituksen jäsenet omaavat pitkän penkkiurheilukokemuksen sekä rakkauden jalkapalloa kohtaan.

Yhtiön toimitusjohtaja Harri Kynnöksen mukaan ensi kesän selkeä tavoite on liiganousu.

- Osakeyhtiön perustavoite on ennen kaikkea olla taloudellisesti kannattava, Kynnös korostaa.

- Osakeyhtiö ottaa vastuun jalkapallotoiminnasta sekä sen eteenpäinviemisestä, Kynnös kertoo.

Osakeyhtiö aloittaa AC Oulun nostamisen pääsarjaan täysin puhtaalta pöydältä. Yhtiöllä ei ole mitään rasitteita allaan ja uuden rakentaminen päästään aloittamaan näin ollen nollapisteestä.

- Olemme täysin rasitteettomia. Ry vastaa omista maksuistaan, mikäli niitä on. Pääsemme aloittamaan huipputilanteesta, puheenjohtaja Hildén täsmentää.

- Tämä hallitus on seuralle suuri vahvuus. Olen ollut 20 vuotta eri seuroissa ja tämä nimilista kestää vertailun mihin tahansa, päävalmentaja Malinen vakuuttaa.


Nyt saa naattia!! Futisforumilla uutinen otetaan ilolla vastaan. Nimimerkki castren on vakuuttunut toiminnan laadusta:
"On muuten hallituksessa sellaista osaamista, jota ei ole kovinkaan monessa seurassa edes liigassa.Todella hyvältä näyttää.Onnea ja menestystä !!"


Nimimerkki maaliverkkokin on tyytyväinen:
Hallituksen kokoonpanolle vahva peukku. Eiköhän noiden miesten kautta myös se yhteistyökumppanuuspuoli nosta entistä enemmän päätään. Nyt kun vielä ottelutapahtumaan panostettaisiin kunnolla, niin hyvä tulee.


Mutta kuinkas sitten "liike-elämän osaajille" kävikään:

19.8.2010 AC Oulu ilman toimitusjohtajaa

AC Oulun toimitusjohtajana vuoden 2009 alussa aloittanut Harri Kynnös on jättänyt yhtiön toimiston ja tähyilee muihin tehtäviin, jotka eivät millään tavalla kosketa jalkapalloa. Tällä hetkellä AC Oululla ei ole toimitusjohtajaa.

"Ajat ovat vaikeita, mikä näkyi meidänkin toimistolla. Tulot pienenivät, mutta kulurakenne pysyi melkein ennallaan", Kynnös selvitti haasteellista yhtälöä.

Tilivuonna 2009 AC Oulu teki alle miljoonan budjetilla lähes 400 000 euron tappion.

"Homma oli raskasta, henkisesti raskasta", Kynnös sanoi.


Voihan ryökäle sentään. No ei auta kuin ottaa hattu kouraan ja jatkaa eteenpäin:

25.10.2010 AC Oulu jatkaa hattu kourassa

AC Oulun talousvaikeudet eivät näytä elpymisen merkkejä. Uuteen kauteen lähdetään samalla pelaajarungolla, mutta valitettavasti myös myös seuran talousongelmat seuraavat mukana. Tulevan kauden kausikortit seura pyrkii laittamaan myyntiin mahdollisimman pian. Uuden toimitusjohtajan nimi on jo selvillä.

AC Oulu varmisti paikkansa jalkapallon Veikkausliigassa viime viikonloppuna. Samantien alkaa valmistautuminen uuteen kauteen. AC Oulun hallituksen jäsen Arto Oja harmittelee, että seuran rahatilanne pysyy huonona. Osakeanti on pakko toteuttaa. Hallituksessa toivotaan, että antiin myös osallistutaan.

- Talous on koko ajan tiukilla, erittäin tiukilla. Nytkin joudumme miettimään moneen kertaan, miten tämä homma saadaan balanssiin.


Uusi aika koittaa:05.11.2010 Kimmo Piispasesta AC Oulun toimitusjohtaja
Jalkapallon Veikkausliigaseura AC Oulun uusi toimitusjohtaja on Kimmo Piispanen. 43-vuotias Piispanen aloittaa työnsä AC Oulu Oy:n johdossa välittömästi.

Piispanen on luonut ansiokkaan uran myynnin ja markkinoinnin johtotehtävissä. AC Oulun toimitusjohtajaksi yli 20 vuotta Oulussa asunut Piispanen siirtyy Cad-Quality Finland Oy:n Oulun toimistonvetäjän paikalta.

Myynnin ja markkinoinnin ammattilainen on intohimoinen urheilumies, joka vastasi muun muassa vuonna 2000 Oulussa pelatun Tervarit-Tottenham-ottelun markkinoinnista.

- Hän on perillä tapahtumaurheilusta. Ja ennen kaikkea hän tuntee ne oululaiset piirit, jotka ovat urheilutapahtumista- ja toiminnasta kiinnostuneita, AC Oulu Oy:n hallituksen jäsen Arto Oja korostaa.


Futisforumilla iloittiin jälleen:
"Vaikuttaa lupaavalta kaverilta. Ei muuta ku tuhatlappuset lentoon ja niille suunnaksi seuran kassakirstu"

"Kyllä tunnelmat Kimmo Piispasen nimittämisen jälkeen nyt ovat korkeammalla, kuin olisi uskaltanut odottaakaan.
Selvästi oikea henkilö luotsaamaan Navy Blueta karikolta vapaimmille vesille.

Sen verran mielenkiintoinen ja valovoimainen henkilö, että on forumillekin kirvoittanut parilta (liiga)jalkapalloa ymmärtämättömältä idiootilta katkeransuloisia olisipameilläkin -itkuja. Maireaksi vetää"

"Kova on luotto, että puuhastelun aika on nyt vihdoin ohi ja tästä tämä lähtee"

"Positiivisia uutisia! Kyllä nyt on helpompi mennä eteenpäin kun on hyvä tj puikoissa"

"Bugolle ja jollekki randomrollolaiselle huutonaurua, tämähän oli POMMI, mistä teilläpäin uneksitaan!"

"Myyntiennätykset paukkuu, joukkue on kova. Kausari tilaukseen!"

"Maireita pommeja ja kinkyn epätoivoa. Mahtava päivä"


"Lyödäänkö vetoa että lisenssi tulee?"

Kyllä Rapalan Eki tietää:
"Herrahan on puhunut yhteisöllisyydestä jo kymmenen vuotta sitten. Lajitietämystä on ja eiköhän maireita pommeja satele pitkin talvea. Sijoittajat tuo rahhoo hulluna ja lisenssiin vaadittavat asiat on kunnossa.."


Niin ne viissataset lenteli...

Lopulta:

4.10.2011 Tiedote: AC Oulun ja Piispasen tiet eroavat
AC Oulu Oy ja toimitusjohtaja Kimmo Piispanen ovat yhteisymmärryksessä purkaneet sopimuksensa.

AC Oulu Oy:n hallitus kiittää Piispasta vuoden vetovastuusta ja toivottaa hänelle onnea uusiin haasteisiin.

Samalla hallituksen puheenjohtaja Sakari Huikuri ja hallituksen jäsen Matias Itkonen jättävät paikkansa.

Seuran hallitus aloittaa uuden toimitusjohtajan haun heti. Hallituksessa jatkavat Ilkka Kalermo, Timo Kalermo, Paavo Karjalainen sekä puheenjohtajan vastuun ottava Arto Oja.


Sic transit gloria mundi. Hyvää viikonloppua kaikille!

P.S. Ruotsi voittaa 3-0.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti