tiistai 8. joulukuuta 2009

Runqvistin Jouluevankeliumi

Heipä hei rakkaat lukijamussukat. On taas se aika vuodesta, kun nurmet viheriöivät kauniin vihreinä ja Joulu lähestyy. En tiedä, olenko ollut tänä vuonna kauhean kiltti poika, mutta tahtoisin kuitenkin saada muutaman joululahjan.

Ensiksi toivoisin, että jalkapalloliigan päättävissä elimissä saunottaisiin kunnolla, otettaisiin brenkkua ja saataisiin pikkujoulun pimeinä tunteina aikaan mahtava kuningasidea kauden pidentämisestä. Olisihan se mahtavaa, jos Suomessakin kausi kestäisi 9 kuukautta samaan tapaan kuin oikeissa jalkapallomaissa Virossa, Ruotsissa ja Venäjällä. Toki vaatimattomana ihmisenä minulle riittäisi myös maltillinen pidennys, sanotaan nyt ensin vaikka 8 kuukauteen.

Toiseksi toivoisin pukilta joululahjaksi vähemmän joukkueita liigaan. Otetaan mallia vaikkapa Sveitsistä ja siirrytään 10 joukkueen aitoon laatusarjaan. Onhan se nähty, että Suomi on niin pieni maa, ettei täältä yksinkertaisesti riitä kunnon pelimiehiä ja yhteistyökumppaneita 14 joukkueelle. Tämä nostaisi sarjan tasoa, eikä meidän kannattajien tarvitsisi katsella leipätyökseensä kirvesmiehen duunia tekeviä vanhoja rasvanaamoja.

Kolmanneksi toivoisin, että yleisömäärät pysyisivät hyvinä eli samana kuin aina ennenkin. Eurooppalaisella tasolla liigamme yleisömäärät ovat jo nykyisellään riittäviä. Meidän ei tule verrata itseämme Ruotsiin tai Englantiin, jossa katsomokulttuuri ja urheiluhenkisyys ovat meihin verrattuna aivan utopistisella tasolla. Verratkaamme itseämme vaikkapa Unkariin, Slovakiaan, Tshekkiin, Bulgariaan tai muihin urheilukulttuuriltaan ja väestöolosuhteiltaan saman tyyppisiin jalkapallomaihin. Kääntäkäämme katseet pois "ainoasta mittarista" ja keskittykäämme oleelliseen: pelin tasoon ja olosuhteisiin.

Lisäksi toivoisin edes hieman onnea ensi kesän suomalaisille europelijoukkueille. Olisi kiva jos Tepsi, Honka ja HJK pärjäisivät edes vähän alusta. Ei, älä käsitä väärin. En haaveile Mestareiden liigasta, vielä. Minulle riittäisi jos edes yksi suomalainen joukkue selvittäisi tiensä Europa Liigan lohkovaiheeseen. Se toisi kivasti huomiota lajille ja saisi kotimaisen kauden jatkumaan leppoisasti joulukuulle. Uskon, että se on mahdollista sinun tuellasi, rakas joulupukki. Ja jos ei, niin anna edes syksyllä TPS:lle Suomen mestaruus. He ovat sen ansainneet.

Olisi myös mahtavaa, jos pystyisit järkkäämään Suomelle suotuisan karsintalohkon EM-karsintoihin. Anna meille esimerkiksi Kroatia, Tshekki, Viro ja Latvia. Muut saat päättää itse. Toki jos tämä ei onnistu, niin anna edes Venäjä, niin saadaan kunnon revanssi Mannerheimintien taistelusta.

Jos mikään edellälistatuista ei ole mahdollista toteuttaa, niin toivoisin vaan entistä parempaa raivokasta, tyylikästä ja intohimoista kannatusta Finskin eteläpäätyyn. Anna kannattajakulttuurin kasvaa koko maassa ja tee vierasreissuistamme entistä parempia ja kosteampia. Vaikka jalkapallo itsessään ei paljoa kehittyisi, niin jalkapallokulttuurin merkityksen kasvaminen loisi ainakin potentiaalia kehittymiselle.

Hyvää joulua kaikille toivoo: Boris Runqvist.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti